Κινητό: 6932756552 | Ιατρείο: 210-4640170 togastav@gmail.com

Προληπτικός έλεγχος παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

 

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας σχετικά με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας συνίστανται σε:

  1. Έλεγχος του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού εάν έχουν γίνει οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί για την ηλικία του και αν υπάρχουν αναμνηστικές δόσεις που πρέπει να γίνουν αυτή τη χρονιά.
  2. Μέτρηση βάρους σώματος, ύψους και υπολογισμός δείκτη μάζας σώματος και αξιολόγηση αυτών των παραμέτρων (έλεγχος παχυσαρκίας)
  3. Πλήρης αντικειμενική, κατά συστήματα, εξέταση.
  4. Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ετησίως, από την ηλικία των 3 ετών.
  5. Έλεγχος οπτικής οξύτητας. Στην ηλικία των 2-3 ετών μπορεί να γίνει  ένας οφθαλμολογικός έλεγχος ώστε ο  παιδοοφθαλμίατρος να εντοπίσει τυχόν προβλήματα οράσεως (π.χ. αμβλυωπία, στραβισμό). Επί παραγόντων κινδύνου ή παθολογικών ευρημάτων επιβάλλεται έλεγχος σε μικρότερη ηλικία. Στην ηλικία των 3- 5 ετών μπορεί να γίνει ο πρώτος έλεγχος οπτικής οξύτητας με χρήση καρτών με εικόνες και σχήματα. Στην ηλικία των 6 ετών μέχρι την ηλικία των 10 ετών πρέπει να γίνεται έλεγχος οπτικής οξύτητας ανά 2 έτη και από τα 11 έτη μέχρι τα 18 ανά 3 έτη.
  6. Έλεγχος στοματικής υγιεινής. Στην ηλικία των 3 ετών γίνεται ο πρώτος οδοντιατρικός έλεγχος από παιδοδοντίατρο για να εξεταστεί η κατάσταση των δοντιών. Επί παραγόντων κινδύνου ή παθολογικών ευρημάτων επιβάλλεται έλεγχος σε μικρότερη ηλικία. Στην ηλικία των 7 ετών γίνεται ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος μετά από σύσταση του οδοντιάτρου.
  7. Αιματολογικός έλεγχος.

Στην ηλικία των 9- 12 μηνών μπορεί να γίνει έλεγχος αναιμίας ή της βιταμίνης D ή άλλων αιματολογικών παραμέτρων βάσει του ιατρικού ιστορικού του παιδιού και του τρόπου σίτισης του (προωρότητα, παραμονή σε εντατική μονάδα νεογνών, μητρικός θηλασμός κ.λπ.).

Στην ηλικία των 2-4 ετών πρέπει να γίνεται ένας τυπικός αιματολογικός έλεγχος που να περιλαμβάνει σάκχαρο, δείκτες αναιμίας και βασικούς δείκτες ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας και μια γενική εξέταση ούρων. Αυτός ο έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 3 έτη, σε ένα υγιές και σωστά αναπτυσσόμενο παιδί.

Έλεγχος λιπιδίων στο αίμα πρέπει να γίνεται στις ηλικίες 9-11 ετών και 17-21 ετών, όταν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπερχοληστερολαιμίας. Όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό τότε ο αιματολογικός έλεγχος μπορεί  να γίνει νωρίτερα. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τη μέτρηση της συγκέντρωσης της ολικής χοληστερόλης νηστείας και της HDL-χοληστερόλης.

Στην σχολική ηλικία στον αιματολογικό έλεγχο προστίθεται και ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας.

8. Έλεγχος σπονδυλικής στήλης.

Όλα τα κορίτσια πρέπει να ελέγχονται κλινικά δύο φορές, στην ηλικία των  10 στην ηλικία των 12 ετών, ενώ όλα τα αγόρια πρέπει να ελέγχονται μία φορά  στην ηλικία των 13 ετών. Εάν στη δοκιμασία επίκυψης τεθεί υποψία  σκολίωσης ή άλλου ορθοπεδικού προβλήματος το παιδί πρέπει να  παραπεμφθεί σε εξειδικευμένο ορθοπεδικό παίδων.

9. Προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος

Τα παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας ελέγχονται καρδιολογικά μόνον κατά απαίτηση του παιδιάτρου, επί παθολογικών ευρημάτων.

Τα παιδιά  σχολικής ηλικίας 6-8 ετών  που θα αρχίσουν να γυμνάζονται και να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά αθλήματα πρέπει να υποβληθούν σε παιδοκαρδιολογική εξέταση. Αυτή περιλαμβάνει την λήψη ενός καλού οικογενειακού-ατομικού ιστορικού του αθλητή, κλινική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Στην ηλικία των 10-12 ετών πρέπει να διενεργείται και triplex καρδιάς.

H επανάληψη των εξετάσεων αυτών γίνεται βάση της σύστασης του παιδοκαρδιολόγου.

10. Έλεγχος για συμπεριφορές υψηλού κινδύνου σε εφήβους.

error: Content is protected !!
Share This