Κινητό: 6932756552 | Ιατρείο: 210-4640170 togastav@gmail.com

Πώς χορηγούνται τα εισπνεόμενα φάρμακα στα παιδιά;

 

Τα περισσότερα φάρμακα για την βρογχιολίτιδα, την βρογχίτιδα ή το άσθμα  χορηγούνται στα παιδιά, με τη μορφή εισπνοών.

Τα εισπνεόμενα φάρμακα προτιμώνται από τα αντίστοιχα σιρόπια, επειδή η δραστική ουσία μεταφέρεται  απευθείας στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την ταχύτερη δράση και βελτίωση των συμπτωμάτων, το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα και τις λιγότερες συστηματικές παρενέργειες. Τα βρογχοδιασταλτικά και κορτιζονούχα φάρμακα σε μορφή σιροπιού, απορροφώνται από τον βλεννογόνο του στομάχου και του εντέρου, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια το παιδί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει παρενέργειες.

 

Η απευθείας  χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων στα  παιδιά δεν είναι δυνατή ούτε αξιόπιστη, γιατί  για να χορηγηθεί σωστά το φάρμακο, πρέπει να συγχρονιστεί ο ψεκασμός με μια αργή, βαθιά εισπνοή  διάρκειας 2-3 δευτερολέπτων και στη συνέχεια, να κρατηθεί η εκπνοή για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό είναι  ανέφικτο να συμβεί στα βρέφη και στα μικρά παιδιά, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά  δυσκολεύονται να το καταφέρουν, ιδιαίτερα όταν έχουν δυσκολία στην αναπνοή (ασθματική κρίση). Στην περίπτωση της λανθασμένης απευθείας  χρήσης, το φάρμακο παραμένει στην στοματική κοιλότητα και καταπίνεται, δεν φτάνει στους πνεύμονες,  με αποτελέσματα τα συμπτώματα του άσθματος να μην υποχωρούν.  

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσκολία στα βρέφη και στα παιδιά συστήνεται η χρήση συσκευών  που λέγονται αεροθάλαμοι (spacers). Οι αεροθάλαμοι συγκεντρώνουν το φάρμακο που πρέπει να εισπνεύσει το παιδί χωρίς να χρειάζεται να συγχρονιστεί  η απελευθέρωση του φαρμάκου με την βαθειά εισπνοή.

Οι αεροθάλαμοι διακρίνονται σε βρεφικούς (για βρέφη κάτω των 12-18 μηνών) και παιδικούς, ανάλογα με το μέγεθός τους και την ηλικία του παιδιού. Στα βρέφη και στα μικρά  παιδιά χρησιμοποιούνται αεροθάλαμοι με μάσκα ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιούνται αεροθάλαμοι με επιστόμιο.

Πώς χρησιμοποιείται ο αεροθάλαμος:
• Συναρμολογούμε τον αεροθάλαμο σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στην συσκευασία.
• Βγάζουμε το καπάκι του εισπνεόμενου, ανακινούμε καλά και το τοποθετούμε στο  πίσω μέρος του αεροθαλάμου, στην αντίστοιχη οπή.
• Κρατώντας το παιδί μας καθιστό, τοποθετούμε το μπροστινό τμήμα του αεροθάλαμου με την μάσκα στη μύτη και το στόμα του παιδιού, έτσι ώστε να εφαρμόζει καλά στο παιδί και να μην διαφεύγει αέρας.
• Πιέζουμε το εισπνεόμενο μία φορά για να βγάλει μία δόση φαρμάκου.
• Μετράμε αργά για 10 δευτερόλεπτα όσο το παιδί αναπνέει μέσα στον αεροθάλαμο.  Κρατάμε σταθερά τον αεροθάλαμο ώστε να μην βγει το νέφος του φαρμάκου έξω στον αέρα. Το φάρμακο έχει ληφθεί με επιτυχία εάν το παιδί έχει λάβει 4 με 5 καλές εισπνοές. Ακόμα και σε περίπτωση κλάματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το παιδί εισπνέει αποτελεσματικά το φάρμακο.
• Βγάζουμε τη μάσκα από το πρόσωπο του παιδιού. Αν χρειάζεται δεύτερη δόση φαρμάκου, ανακινούμε εκ νέου το εισπνεόμενο και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω ίδια διαδικασία μετά από 30 δευτερόλεπτα.

Μετά τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών το παιδί πρέπει να ξεπλένει το στόμα του για να απομακρύνει υπολείμματα του φαρμάκου.

Πώς συντηρείται ένας αεροθάλαμος:
• Καθαρίζουμε τον αεροθάλαμο κάθε φορά μετά από μια εβδομάδα χρήσης.
• Χωρίζουμε τον αεροθάλαμο στα επιμέρους κομμάτια του και τα πλένουμε με ζεστό       νερό και ελάχιστο σαπούνι. Έπειτα τα αφήνουμε στον αέρα για να στεγνώσουν. Δεν τα σκουπίζουμε με πετσέτα.
• Το επόμενο πρωί επανενώνουμε τα κομμάτια του αεροθάλαμου.
• Κάθε παιδί στην οικογένεια είναι καλό να χρησιμοποιεί το δικό του αεροθάλαμο.

error: Content is protected !!
Share This